Using a microscope, in 1661 showed that the Priligy Generic arteries and veins are connected by tiny blood vessels - capillaries through which the body is formed a closed network of blood vessels.     In 1822, F. Magendie generic for synthroid (1785-1855 gg.)
Zakwas na czerwony barszcz - NaszaKuchnia.pl

Zakwas na czerwony barszcz

Dwa lata temu pierwszy raz zrobiłam domowy czerwony barszcz na Wigilię (przepis tutaj). Okazało się, że nie jest to wcale takie pracochłonne. Nie mówiąc już o tym, że jest on zdrowszy niż taki z torebki. Kolejnym punktem do odhaczenia stał się zakwas na czerwony barszcz.

Przygotowanie barszczu na zakwasie wymaga niestety większego planowania ponieważ trzeba go przygotować 2-3 tygodnie przed planowanym gotowaniem zupy. Jednak 1,5 tygodnia też wystarczy :)

Zakwas na czerwony barszcz - NaszaKuchnia.pl

Buraki na zakwas powinny być twarde, jędrne. Kroimy je na mniejsze kawałki, żeby wydobyć z nich więcej soku, a przy okazji łatwiej układa się w słoiku. Nie powinny być jednak zbyt małe, aby nie wypływały na powierzchnię.

Zakwas na czerwony barszcz - NaszaKuchnia.pl

Czosnek oraz przyprawy powinny być między burakami. Można pokroić czosnek na połówki, liście laurowe także. Dzięki temu łatwiej będzie układać składniki warstwowo. Słoik najlepiej wypełnić do 2/3 wysokości – w procesie kwaszenia pojawia się pianka, która przy słoiku wypełnionym po brzegi może się wylać.

Zakwas na czerwony barszcz - NaszaKuchnia.pl

Wszystko zalewamy przegotowaną i osoloną wodą. Proporcje podane w przepisie starczyły na wypełnienie 1,5 litrowego słoika. Jeżeli zostanie Wam woda to nic się nie stanie, zakwas będzie mocniejszy :) Najważniejsze, aby woda przykryła wszystkie składniki. W sytuacji gdy zabraknie wody to po prostu dolejcie tyle ile potrzeba, ale pamiętajcie o soli.

Zakwas na czerwony barszcz - NaszaKuchnia.pl

W wielu przepisach na zakwas na czerwony barszcz znalazłam, że słoik powinno przykryć się muślinową ściereczką. Nie miałam takiej w domu, więc użyłam dużej gazy złożonej na dwa razy i przykryłam dużą papierową serwetką. Po 2-3 tygodniach barszcz przelewamy do butelek przez drobne sitko lub gazę i trzymamy w lodówce.

Ocena przepisu

Twoja ocena:

Ocena przepisu:

(5 / 5)

Sposób przygotowania

  • 1. Czosnek obieramy i lekko rozgniatamy lub kroimy ząbki na pół.
  • 2. Surowe (umyte) buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (np. 3x3cm) tak, aby puściły więcej soku i łatwiej było je ułożyć w słoiku. Słoik napełniamy do 2/3 wysokości.
  • 3. Do słoika wkładamy buraki pomiędzy które układamy czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy osoloną wodą tak, aby wszystko przykryła. Jeżeli potrzeba więcej wody to można dolać, ale trzeba pamiętać też o soli.
  • 4. Słoik przykrywamy muślinową chusteczką, ale duża gaza złożona na cztery, a na niej duża papierowa serwetka też mogą być. Odstawiamy na 2-3 tygodnie (nie do lodówki).

Podobne przepisy

  • Porcje : 4-6
  • Czas gotowania : 145 Min