• sezamki-naszakuchnia-1.jpg
  • sezamki-naszakuchnia-3.jpg
  • sezamki-naszakuchnia-4.jpg
  • sezamki-naszakuchnia-5.jpg

Sezamki (przepis podstawowy)

 Kilka dni temu oglądałam film o słodyczach i złapała mnie ochota na coś słodkiego. Nie chciało mi się wychodzić do sklepu, a niestety jak na złość w domu nie było zbyt wielu rzeczy, z których mogłabym zrobić coś słodkiego. W filmie były sezamki i przypomniało mi się, że kupowałam niedawno sezam do kurczaka i jeszcze trochę go zostało :)

Dopiero gdy zrobiłam moje pierwsze sezamki w wersji beta (przepis poniżej) zaczęłam szukać przepisów w internecie. Powinien być jeszcze miód, ale to już następnym razem :)

Sezamki w tej wersji przetestowałam ostatnio na urodzinach kolegi i okazały się jednym z hitów wieczoru (oczywiście nie przebiły paelli :) ).

Ocena przepisu

  • (0 /5)
  • (0 Rating)

Instructions

  • 1.

    Cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, sok z cytryny i gotujemy na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje. Co pewien czas można zebrać cukier ze ścianek garnka, ale pod żadnym pozorem energicznie nie mieszajcie ponieważ zrobią się twarde bryły.
    Kiedy będziemy mieć już piękny brązowy płyn zdejmujemy garnek z ognia, szybko wsypujemy sezam i dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie ziarenka były sklejone. Następnie wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch nakładamy kolejny płat papieru i wałkiem spłaszczamy na placek o grubości ok 5mm. Zdejmujemy górny papier, nożem tniemy placek na kawałki (wystarczy zrobić głębokie nacięcia, a jak sezamki zastygną wystarczy je lekko zgiąć i złamią się w miejscach nacięć). Zostawiamy do wystygnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy już tylko połamać sezamki i gotowe :)

    Trzeba robić to bardzo szybko ponieważ karmel szybko zastyga.

Podobne przepisy

  • Porcje : 2
  • Czas gotowania : 35 Min
Makaron-z-kurczakiem-w-sezamie-NaszaKuchnia-3.jpg