Using a microscope, in 1661 showed that the Priligy Generic arteries and veins are connected by tiny blood vessels - capillaries through which the body is formed a closed network of blood vessels.     In 1822, F. Magendie generic for synthroid (1785-1855 gg.)

Migdałowe muffinki z borówką amerykańską

 Ostatnio tak mi zasmakowały muffinki z migdałami, że robię je z różnymi owocami (lub w ogóle bez :)). Tym razem padło na borówkę amerykańską.

Muffinki (ostudzone) można posypać delikatnie cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną (najlepiej taką ubitą z prawdziwej śmietany, a nie z proszku).

 

Ocena przepisu

Twoja ocena:

Ocena przepisu:

(4 / 5)

Sposób przygotowania

  • 1.

    W blenderze/mikserze rozdrabniamy migdały na mniejsze kawałki. Można też włożyć migdały do woreczka, owinąć ścierką i pokruszyć je tłuczkiem do mięsa lub wałkiem :)

    W wysokiej misce mieszamy mleko, jajka, olej i aromat waniliowy.

    Do drugiej (większej) miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkarałową, migdały i dokładnie mieszamy.

    Następnie wlewamy płynne składniki do suchych i mieszamy. W kilku miejscach czytałam, że ciasta na muffinki nie powinno się za długo mieszać i mogą zostać grudki mąki. Ja jednak zawsze staram się tak wymieszać ciasto, żeby było bez grudek.

    Na koniec dodajemy oczyszczoną, umytą borówkę i delikatnie mieszamy. Można zostawić po 2 owoce na muffinka do dekoracji.

    Ciasto przekładamy do papierowych papilotek, 2 łyżki na sztukę. Na wierzchu układamy odłożone borówki.

    Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 220C (bez termoobiegu). Czas jest uzależniony od piekarnika. Najlepiej po 20 minutach sprawdzić czy muffinki są dobre czyli wbić szpikulec (lub nóż) w środek muffinka, jeżeli po wyjęciu na powierzchni szpikulca nie będzie śladów nieupieczonego ciasta muffinki upieczone :)

Podobne przepisy

  • Czas gotowania : 20 Min
  • Porcje : 1
  • Czas gotowania : 20 Min
  • Porcje : 12
  • Czas gotowania : 20 Min
  • Porcje : 4
  • Czas gotowania : 0 Min
  • Porcje : 20
  • Czas gotowania : 50 Min
  • Porcje : 20
  • Czas gotowania : 30 Min