Using a microscope, in 1661 showed that the Priligy Generic arteries and veins are connected by tiny blood vessels - capillaries through which the body is formed a closed network of blood vessels.     In 1822, F. Magendie generic for synthroid (1785-1855 gg.)
Lukier królewski bez jajek (wegański) - NaszaKuchnia.pl

Lukier królewski bez jajek

Lukier królewski dzięki swojej konsystencji pozwala na robienie pięknych, misternych dekoracji. Niestety prawie wszystkie przepisy jakie znajdywałam do tej pory bazowały na białku – płynnym lub w proszku. To pierwsze bez obróbki termicznej nie jest najbezpieczniejsze jeżeli nie znamy i mamy pełnego zaufania do pochodzenia jajka. Natomiast białko w proszku nie jest tak powszechne, nie znajdziemy go na półce w osiedlowym sklepie. Dlatego kiedy przeczytałam o aquafaba (płyn z ciecierzycy, który można wykorzystać jako substytut jajka) jednym z pierwszych przepisów do wypróbowania, który pojawił się w mojej głowie był właśnie lukier królewski bez jajek. Zwłaszcza, że święta Bożego Narodzenia tuż tuż i czas dekorować pierniczki.

Lukier królewski bez jajek (wegański) - NaszaKuchnia.pl

Płyn z ciecierzycy ma dosyć intensywny zapach i smak, ale w lukrze zupełnie tego nie czuć. Nie wykorzystuje się go dużo, ale drobina olejku waniliowego i soku z cytryny pomaga.

Lukier królewski bez jajek (wegański) - NaszaKuchnia.pl

Lukier królewski szybko zastyga, zwłaszcza przy drobnych wzorkach także nie trzeba długo czekać zanim udekorowane ciastka, pierniczki będzie można schować do puszki. Jeżeli nie wykorzystamy całej porcji lukru za jednym razem można przełożyć go do zamykanego pojemnika i schować do lodówki. Może tam stać nawet parę dni. Kiedy będzie potrzebny wystarczy go wyjąć, niech odstoi chwilę w temperaturze pokojowej i wymieszać, aż nie będzie grudek. Jeżeli będzie za gęsty można dodać trochę soku z cytryny.

Lukier królewski bez jajek (wegański) - NaszaKuchnia.pl

Aquafaba jest pochodzenia roślinnego także jest to wegański lukier królewski.

Poszukiwane przepisy:

Ocena przepisu

Twoja ocena:

Ocena przepisu:

(5 / 5)

Sposób przygotowania

  • 1. Do miski przesiewamy cukier puder.
  • 2. Dodajemy olejek, 3 łyżki aquafaba, 2 łyżeczki soku z cytryny i ucieramy lukier aż cukier się rozpuści. Lukier powinien mieć dosyć gęstą, "ciągnącą się" konsystencję i gładką, lśniącą powierzchnię kiedy przestajemy mieszać. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy po trochu aquafaba i soku. W sytuacji gdy ilości płynu podane w przepisie są niewystarczające 'rozcieńczamy' lukier już tylko sokiem z cytryny.

Podobne przepisy

  • Porcje : 80
  • Czas gotowania : 0 Min