Using a microscope, in 1661 showed that the Priligy Generic arteries and veins are connected by tiny blood vessels - capillaries through which the body is formed a closed network of blood vessels.     In 1822, F. Magendie generic for synthroid (1785-1855 gg.)

Kruche pierniczki bez miodu

Uwielbiam zapach przyprawy do piernika unoszący się w kuchni, wycinanie różnych kształtów i dekorowanie – takie wprowadzenie w świąteczny nastrój. Już prawie połowa grudnia i najwyższy czas zrobić pierniczki. Jest wiele przepisów, gdzie pierniczki powinny odleżeć 3-4 tygodnie, ale wiem, że u mnie na pewno nie dotrwałyby do świąt :) Wczoraj zrobiłam pierniczki bez miodu, przepis sprawdza się już od kilku lat i można je zrobić nawet 2-3 dni przed Świętami. Standardowo wyszło około 100 pierniczków – część schowałam na Święta, a część jest w puszce dla ciasteczkowych łakomczuchów :)

Poszukiwane przepisy:

Ocena przepisu

Twoja ocena:

Ocena przepisu:

(4.6 / 5)

Sposób przygotowania

  • 1.

    Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, masło pokrojone w kostkę (łatwiej będzie zagniatać ciasto) oraz pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Nie trzeba chować go do lodówki.
    Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3-5 mm i wycinamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pierniczki pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

    Najczęściej pierniczki dekoruje się po wystudzeniu, jednak można to zrobić także przed pieczeniem. Wystarczy w miseczce rozmieszać białko jajka z barwnikiem spożywczym i posmarować nim pierniczki. Oczywiście można użyć samego białka - dzięki temu po upieczeniu pierniczki będą "błyszczące".

Podobne przepisy

  • Porcje : 64
  • Czas gotowania : 40 Min
Aromatyczne maślane ciasteczka
  • Porcje : 40
  • Czas gotowania : 16 Min
  • Porcje : 60-70
  • Czas gotowania : 30 Min
  • Porcje : 30
  • Czas gotowania : 7 Min
  • Porcje : 60
  • Czas gotowania : 10 Min
  • Porcje : 50
  • Czas gotowania : 10 Min