Using a microscope, in 1661 showed that the Priligy Generic arteries and veins are connected by tiny blood vessels - capillaries through which the body is formed a closed network of blood vessels.     In 1822, F. Magendie generic for synthroid (1785-1855 gg.)

Domowy sok z winogron

W zeszłym roku winorośl na działce obrodziła ogromną ilością winogron. Nawet po obdarowaniu rodziny nie bylibyśmy w stanie zjeść wszystkich owoców póki były dobre. Postanowiliśmy więc zrobić domowy sok z winogron.

Domowy sok z winogron - NaszaKuchnia.pl

Pierwszy raz robiłam sok (kompoty się nie liczą) i na początku wydawało mi się, że będzie to skomplikowane. Jak się okazało dzięki pożyczonemu sokownikowi zrobienie domowego soku jest banalnie proste. Wystarczy wrzucić umyte owoce do odpowiedniej części garnka, postawić na ogniu i sok sam się robi :)

Wiem, że pod wpływem wysokiej temperatury traci się sporo wartości odżywczych. Uważam jednak, że jeżeli można to lepiej samemu zrobić sok z owoców sezonowych niż kupować sok w kartonach, który poza dużymi ilościami cukru zawiera też sporo tajemniczych „E”.

Domowy sok z winogron - NaszaKuchnia (5)

Do soku najlepiej nadają się drobne winogrona, które na ogół są bardzo słodkie i mają delikatną skórkę. Wystarczy dodać do nich zaledwie trochę cukru, ale nie można go pomijać ponieważ ma właściwości konserwujące. Jeżeli dobrze umyliśmy winogrona to do sokownika można wrzucać całe kiście, nie ma potrzeby odrywania owoców z gałązek.

Domowy sok z winogron - NaszaKuchnia (2)

Z ilości podanych w przepisie wychodzi ok 1,5 litra soku. Oczywiście można dodawać inne owoce np. jabłka, czerwoną porzeczkę – wtedy powinno wyjść też więcej soku.

Domowy sok z winogron - NaszaKuchnia (3)

Sok można przechowywać ok. 1-1,5 miesiąca w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej w chłodnym, ciemnym miejscu). Jeżeli poddamy go pasteryzacji to wytrzyma nawet kilka miesięcy.

 

Ocena przepisu

Twoja ocena:

Ocena przepisu:

(0 / 5)

Sposób przygotowania

  • 1. Myjemy winogrona. Odrzucamy zepsute owoce.
  • 2. Do sokownika (dolnej części) wlewamy wodę - na ok 2/3 wysokości.
  • 3. Nakładamy środkową część garnka i wkładamy do niej winogrona. Posypujemy cukrem - jeżeli owoce są bardzo słodkie to wystarczą 2-3 łyżki. Wolę bardziej kwaskowaty sok, więc staram się dodawać jak najmniej cukru - potem zawsze można dosłodzić :)
  • 4. Przykrywamy garnek, włączamy gaz i gotujemy na średnim ogniu ok 30 minut od momentu zagotowania wody.
  • 5. W międzyczasie wyparzamy butelki lub słoiki.
  • 6. Pod koniec gotowania sprawdzamy czy owoce puściły już cały sok. Jeżeli widać, że są jeszcze napęczniałe mieszamy je łyżką i gotujemy jeszcze kilka minut.
  • 7. Kiedy sok jest już gotowy zdejmujemy sokownik z palnika. Rurkę odchodzącą z garnka unosimy do góry, zdejmujemy zacisk, wkładamy ją do butelki/słoika i powoli odwracamy w dół. Sok jest bardzo gorący, więc na prawdę trzeba uważac podczas przelewania soku. Na ogół robię to w rękawicach kuchennych - nic się nie stanie jak trochę się pobrudzą (od czego jest pralka :)), a chronią przed poparzeniem dłoni. Kiedy butelka/słoik jest już prawie wypełniona unosimy rurkę do góry, aby sok przestał spływać (zakładamy klips) i szczelnie zamykamy butelkę/słoik. Napełniamy kolejny pojemnik.
  • 8. Soki można przechowywać ok 1-1,5 miesiąca, chociaż rzadko kiedy tyle wytrzymują :)