Using a microscope, in 1661 showed that the Priligy Generic arteries and veins are connected by tiny blood vessels - capillaries through which the body is formed a closed network of blood vessels.     In 1822, F. Magendie generic for synthroid (1785-1855 gg.)

Babka marmurkowa z czekoladą

Kiedy byłam dzieckiem babka (zaraz po mazurku) kojarzyła mi się tylko z Wielkanocą. W ciągu kilku ostatnich lat zmieniam to przyzwyczajenie i piekę ją nie tylko z okazji świąt.

Na ogół robię wersję cytrynową lub grejpfrutową (przepis). Jakiś czas temu znalazłam przepis na „Marble bundt cake” w elektronicznym wydaniu Good Food (nr 11/2012), który wydawał się łatwy i muszę się przyznać, że duża ilość czekolady też wpłynęła na wybór tego przepisu :)

Zamiast formy do babki użyłam małej tortownicy, wolę jednak ciasta w tym kształcie (i łatwiej wyjmować je z formy :)).

Po ostudzeniu ciasta i polaniu polewą włożyłam je jeszcze do lodówki dzięki czemu było bardziej zbite.

 

Ocena przepisu

Twoja ocena:

Ocena przepisu:

(5 / 5)

Sposób przygotowania

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do 170C (bez termoobiegu). Formę na babkę (użyłam jednak małej tortownicy) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  • 2. Ucieramy cukier z masłem. Najlepiej użyć do tego miksera.
  • 3. Dodajemy po kolei jajka stale miksując. Wlewamy mleko i dalej miksujemy. Dzielimy ciasto na dwie równe porcje.
  • 4. Mieszamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 5. Połowę mąki wsypujemy do miski z jedną porcją ciasta, dodajemy aromat waniliowy i mieszamy. Następnie dodajemy gorzką czekoladę pokrojoną w drobne kawałki i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 6. Pozostałą mąkę wsypujemy do drugiej porcji ciasta, dodajemy kakao, rum i dokładnie mieszamy.
  • 7. Do formy wlewamy najpierw ciemne ciasto, a następnie jasne.
  • 8. Pieczemy przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy metalowym szpikulcem czy ciasto jest upieczone (wbijamy go w ciasto, jeżeli po wyjęciu jest czysty tzn., że ciasto jest już dobre).
  • 9. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, nożem (lub najlepiej drewnianym nożykiem do masła) oddzielić ciasto od brzegów formy i pozostawić do ostygnięcia na ok 30 minut. Następnie wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 10. Polewa. W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę z masłem. Dodać mleko i mieszać aż polewa nie będzie miała jednolitej konsystencji.
  • 11. Ostudzone ciasto polać polewą, posypać wiórkami kokosowymi (opcjonalnie) i zostawić na ok. 3 godziny do zastygnięcia. Ja po godzinie wstawiłam ciasto do lodówki na 1,5 godziny.

Podobne przepisy

  • Porcje : 1
  • Czas gotowania : 20 Min
  • Porcje : 40
  • Czas gotowania : 16 Min
  • Porcje : 15
  • Czas gotowania : 0 Min
  • Porcje : 15
  • Czas gotowania : 45 Min
  • Porcje : 30
  • Czas gotowania : 7 Min
  • Porcje : 2
  • Czas gotowania : 0 Min