Using a microscope, in 1661 showed that the Priligy Generic arteries and veins are connected by tiny blood vessels - capillaries through which the body is formed a closed network of blood vessels.     In 1822, F. Magendie generic for synthroid (1785-1855 gg.)

Jak mrozić świeże zioła?

Jak mrozić świeże zioła - NaszaKuchnia (6)

W naszych kuchniach coraz częściej wykorzystuje się aromatyczne świeże zioła. W każdym warzywniaku dostaniemy natkę pietruszki, koperek, a w ostatnich latach można też kupić doniczki z bazylią lub miętą. Wzbogacają one nie tylko nasze potrawy, ale także wnętrza – zieleń świeżych ziół jest wspaniałą dekoracją w kuchni lub na balkonie.

Jak mrozić świeże zioła - NaszaKuchnia (11)

Niestety nie mam szczęścia w utrzymaniu przy życiu przez dłuższy czas ziół doniczkowych kupionych w supermarketach. Na ogół muszę je zużyć w ciągu tygodnia.  O wiele lepiej sprawdzają się sadzonki kupione na rynku, przesadzam je do skrzynek i w ciepłych miesiącach trzymam na balkonie. Jednak część z nich nie wytrzymuje zimy. Są też momenty gdy zioła akurat mocno się rozrosły lub kupiłam ich za dużo i nie jestem w stanie wykorzystać ich na bieżąco. W takich sytuacjach po prostu je mrożę. Jest to też bardzo wygodne zwłaszcza gdy robię szybie dania typu ryż z warzywami lub sosy i potrzebuję trochę ‚zieleniny’ :)

 

Jak mrozić świeże zioła – krok po kroku

1. Zioła płuczemy pod zimną wodą i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

Jak mrozić świeże zioła - NaszaKuchnia (2)

2. Odrywamy (i wyrzucamy) grubsze gałązki – zostawiamy cieńsze oraz liście.

Jak mrozić świeże zioła - NaszaKuchnia (3)

3. Zioła drobno siekamy ostrym nożem lub tasakiem do ziół. W przypadku dużych liści lub np. koperku dobrze sprawdzają się też nożyczki.
Jak mrozić świeże zioła - NaszaKuchnia (5)

4. Przekładamy zioła do pojemnika na kostki lodu, delikatnie przygniatamy, aby do jednej komory weszło sporo ziół.
Jak mrozić świeże zioła - NaszaKuchnia (8)

5. Każdą komorę z ziołami zalewamy (na ogół wystarczy 2/3 wysokości) wodą lub oliwą.

6. Wstawiamy do zamrażalnika.

7. Następnego dnia przerzucamy ziołowe kostki do woreczków lub plastikowych pudełek i przechowujemy w zamrażarce. Jeżeli mrozimy różne zioła to warto podpisać woreczki/pudełka, żeby kilka tygodni później nie tracić czasu na ustalenie co wrzucamy do garnka.

Jak mrozić świeże zioła - NaszaKuchnia (7)

Woda czy oliwa?

Na ogół do zalania ziół używam wody, która nie wpłynie na ich smak. Potem po rozmrożeniu mogę nimi np. udekorować potrawę tuż przed podaniem. Czasami jednak zalewam je oliwą z oliwek. Takie „kostki” ziołowe świetnie nadają się do podsmażanego makaronu lub sosów, w których odrobina tłuszczu jest potrzebna.

Wyjątki

Nie zawsze i nie wszystkie zioła mrożę w ten sposób. Czasami zależy mi na większych kawałkach lub całych liściach dlatego zdarza mi się pominąć etap siekania i zalewania wodą. W przypadku koperku dochodzę do pkt. 3, przerzucam go do plastikowego pojemnika i mrożę (bez dodatku wody). Czasami w przypadku rozmarynu też odchodzę od tej metody. Opłukuję gałązki wodą, osuszam, przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika.

 

Poszukiwane przepisy:

, , , , , , , , ,